Bestel nu en betaal achteraf

Snelle levering via PostNL

14 dagen bedenktijd

Verlichtingsmogelijkheden

Verlichtingsmogelijkheden

Basisverlichting

De slaapkamers worden doorgaans in eerste instantie voorzien van basisverlichting. De basisverlichting is die verlichting die je aan doet als je de slaapkamer binnenkomt. Bij de toegangsdeur zit hiervoor de schakelaar. Hierdoor wordt het hele vertrek verlicht.

Licht op te lezen of een schilderij uit te lichten

Dit licht maakt het mogelijk een krant te lezen, een puzzel te maken of iets dergelijks. Hier heb je rechtstreeks (direct) licht op je werk. Ideaal licht voor een werkplek, maar ook om je mooiste punten in je interieur als bijvoorbeeld een schilderij of kunstwerk mee uit te lichten door ze in het spotlicht te plaatsen.

Verlichting boven de commode

Naast deze basisverlichting is er verlichting nodig bij bijvoorbeeld boven een bureau of speelwerktafeltje of boven de commode. Hier speelt het kind of wordt de baby of peuter verzorgd.

Sfeerverlichting in de kinderkamer

Een subtiele verlichting die je interieur nog nodig heeft om de juist sfeer te creëren. Wanden, vloeren, vlakken en plafonds worden als reflecterende oppervlakken gebruikt (indirect). Deze verlichting is eigenlijk een gematigde, gezellige verlichting die ervoor zorgt dat de ruimte redelijk verlicht is. Met name als men langdurig gebruik maakt van de kinderkamer is het aangenamer om de verlichting sfeervol te maken. De sterkte van de verlichting wordt bepaald door het type lamp en of er een dimmer wordt gebruikt.

Een nachtlampje heeft een belangrijke functie

Tenslotte zien we steeds meer dat kinderen op hun slaapkamer een lampje hebben, dat een zacht en zwak licht uitstraalt, zodat het kind zich kan oriënteren als het in zijn bedje ligt. Dit is het nachtlampje.

Diffuus licht

Verlichtingsplan

Egaal, saai, gelijkmatig licht zonder harde schaduwen. Bij diffuus licht is het niet, of slechts moeilijk, te bepalen uit welke richting het licht komt. Diffuus licht wordt naar alle kanten verspreid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan TL-lampen (boven de wastafel) en plafondarmaturen (zoals het bolletje in een toilet). In een slaapkamer moet je diffuus licht altijd gebruiken in combinatie met direct en indirect licht. Anders krijgt het een saaie en zakelijke fabriekssfeer.

Het Lichtplan

Nu je weet dat er drie groepen van verlichting zijn willen wij nog adviseren om een lichtplan te maken. Met een lichtplan breng je duidelijk in kaart welke verlichting en bijbehorende aansluitpunten je nodig hebt in een bepaalde ruimte. Hieronder wordt in een aantal stappen beschreven hoe je een lichtplan opstelt.

Aan de slag, maak een plattegrond

Maak een plattegrond van de te verlichten slaapkamer. Geef hierin de positie van alle meubelen en andere zaken aan. Denk ook aan posters, gewonnen bekers, vitrinekast of andere objecten die je wilt verlichten in de spotlights wil zetten
Bepaal de functie van de verschillende gebieden in de ruimte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lezen, computeren, huiswerk maken, spelen etc. Vertaal de functies naar lichtbehoefte.

Een leeshoekje heeft bijvoorbeeld een gerichte lamp nodig die helder licht geeft en voor een mooie posters is een klein lampje voldoende. Geef op de plattegrond de plaats aan waar de lampen komen. Gebruik verschillende symbolen of kleuren voor verschillende lampen. Maak bijvoorbeeld onderscheid tussen plafondlampen, wandlampen, bureaulampen en eventuele spotjes.
Zet een rondje om de lampen waar je een dimmer op wilt. Maak een duidelijke legenda zodat je ook op een later tijdstip de betekenis van de symbolen of kleuren kunt herleiden. Geef ook op de plattegrond de locatie van de benodigde aansluitpunten aan. Gebruik ook hier weer symbolen of kleuren. Maak bijvoorbeeld onderscheid tussen een aansluiting in het plafond, aansluitingen voor spotjes, wandcontactdozen en stopcontacten.

Kinderkamer

Nieuwe woning of renovatie, denk aan de aansluitingen

Renoveer je jouw huis of laat je een nieuwe woning bouwen, bedenk dan op tijd waar aansluitingen gewenst zijn, later inbouwen is duur en veel werk. Wanneer je de verlichting in een bestaand huis aanpast, ga dan zoveel mogelijk uit van de bestaande situatie.

Zijn er meer aansluitpunten nodig, dan behoort het aanleggen van nieuwe wandcontactdozen tot de mogelijkheden. Bedenk of er voor één lamp meerdere schakelaars nodig zijn. In een slaapkamer is het bijvoorbeeld handig als je het licht aan kunt doen als je binnen komt en uit kunt doen als je in bed ligt.

Heb je bedacht welke lampen waar komen te staan of hangen en welke aansluitpunten en schakelaars daar voor nodig zijn, dan is het tijd om eventuele verbouwingen in de elektriciteit te realiseren. Laat dit altijd doen door een vakman, dit is erg belangrijk voor de veiligheid.

Alles klaar?

Is dit gedaan, dan is het eindelijk tijd om te shoppen. Kies lampen die qua vorm en uitstraling passen bij het interieur van de slaapkamer. Je krijgt een eenheid in het interieur als je vormen, kleuren en materialen kiest die bij elkaar passen. Het kan mooi zijn om verschillende lampen van een serie te kopen. Maar dit is niet persé noodzakelijk. Een bijzondere blikvanger kan daarnaast karakter aan de ruimte geven. Zoek naar een passende lamp in de collectie kinderlampen.