Bestel nu en betaal achteraf

Snelle levering via PostNL

14 dagen bedenktijd

Veiligheid

Welke licht is nu het meest geschikt i.v.m. de veiligheid van je kind?

Veiligheid kinderkamer

Voor zowel de hanglamp, de wandlamp als een nachtlampje geldt dat ze moeten voldoen aan hoge veiligheidseisen. Tevens dienen ze ook betrouwbaar en degelijk te zijn in de bediening.

Het moet worden voorkomen dat een jong kind in de verleiding komt om te gaan trekken of prutsen aan snoeren, stekkers en losse schakelaars.
Als het mogelijk is raden wij aan om alle armaturen aan te sluiten op wandschakelaars, dat is het meest veilig. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk.
Een nachtlampje aan een stekker is ook op zich veilig, maar de wandcontactdoos kan, zonder dat die is beveiligd een gevaar opleveren voor het kind dat op onderzoek uit is. Beveiliging van wandcontactdozen is daarom ook nodig voor kinderen tot ongeveer zeven jaar.

Extra veiligheid met een draaiplateau

Voor weinig geld beveilig  je je woning en daardoor je kinderen met een kunststof draaiplateautje, dat past op de wandcontactdoos. Dit draaiplateautje moet eerst worden bewogen, voordat er een voorwerp in de wandcontactdoos kan worden gestoken. In doe het zelf zaken zijn er ook klepjes, kapjes verkrijgbaar.
Naast de beveiliging van de wandcontactdozen, is het ook noodzakelijk dat armaturen een veilige bediening mogelijk maken.

Veilige verlichting  bij de commode

Bij een commode op een babykamer is het prettig om deze verlicht te hebben, zodat je goed kunt zien wat je doet als je je kind verzorgt. Als je deze wandlamp niet kan inbouwen is het verstandig om een wandlamp te kiezen met een armatuur, die een vaste schakelaar heeft . Het snoer kan dan naar boven of naar opzij worden geleid over de wand. Het snoer moet wel zorgvuldig worden vastgezet met snoergeleiders.

Het bureau of speelwerktafeltje wordt vaak verlicht met een losstaande bureaulamp, waarbij de schakelaar vaak in de voet zit van de lamp. Ook hier geldt dat we zorgvuldig moeten zijn bij het gebruik.  De lamp kan brandwonden veroorzaken doordat ze heet wordt, over het snoer kan worden gestruikeld. Voor heel jongere kinderen is daarom een vaste lamp aan de wand toch iets veiliger. Met name als het kind door een schakelaar op de voetplaat de lamp zelf kan aandoen en het snoer is vastgezet.

Kussengevecht

Het centrale lichtpunt

De centrale armatuur meestal in het plafond zorgt voor een gelijkmatige spreiding van het licht op de kinderkamer en is zeer bepalend voor de totale sfeer. Dit komt zowel door de sfeer van het licht, maar ook en in steeds toenemende mate door het uiterlijk van de lamp. Hierdoor is de centrale armatuur zowel overdag als  ‘s avonds een beïnvloeder van de beleving van de slaapkamer-bewoner.
Er is volop keuze in armaturen: van stof, kunststof, hout, glas, metaal etc, waarbij gekozen kan worden uit diverse kleuren per armatuur, afhankelijk van het interieur van de kinderkamer.

Veiligheid van de lamp in de kinderkamer

Wat betreft veiligheid is van belang, dat de lamp de bewoner van de kinderkamer niet belemmert in zijn bewegingsruimte. In een kinderkamer hebben we te maken met kussengevechten, gooi en balspelen, wapperende dekbedden en springende kinderen. De lamp boven in de kamer mag hierbij niet worden betrokken. Soms kan het verstandig zijn om de verlichting te verplaatsen door vanaf het centrale punt een haakje in het plafond te brengen naar een ander veiliger punt in de slaapkamer bijvoorbeeld naar een hoek van de slaapkamer. Naast dat het veiliger kan zijn, kan een lamp soms ook mooier uitkomen.

Het nachtlampje

Wie kent ze niet, die kleine in de wandcontactdoos zittende diffuse lampjes, die een zo geruststellende werking hebben op kinderen in hun slaapomgeving. Je zult er versteld van staan hoe lang dit lampje in gebruik is. In ieder geval langer dan ouders vaak verwachten. Een nachtlampje moet niet meer doen dan alleen wat zacht licht geven. Als je kind ’s nachts wakker wordt, stelt een lichtje in de kamer het gerust. Een nachtlampje geeft licht genoeg om even rustig rond te kijken. Kies een plaats waar het kind het nachtlampje kan zien. Het licht moet zacht genoeg zijn, om daarna weer lekker in slaap te kunnen vallen.