Bestel nu en betaal achteraf

Snelle levering via PostNL

14 dagen bedenktijd

Lampenkappen kinderkamer

Lampenkappen kinderkamer stap voor stap ophangen

Het ophangen van een kinderkamer lampenkap is als je het eenmaal weet een eenvoudig klusje. Maar dat geldt natuurlijk voor alles wat je hebt geleerd. Wie een rijbewijs heeft, kan zich niet meer voorstellen dat hij ooit met soms veel pijn en moeite heeft moeten leren autorijden. Gelukkig is het ophangen van een lampenkap kinderkamer een stuk eenvoudiger eigen te maken dan het besturen van een auto.

Lampenkappen kinderkamer ophangen kan iedereen leren, mits je onderstaande instructies opvolgt. Je hoeft dan niet bang te zijn voor stroom, kortsluiting of andere risico’s. Ook als je niet echt handig bent is dit een klusje die je zonder veel moeite kan leren, dus ook mensen met twee linkerhanden kunnen dit met een beetje interesse en inspanning eigen maken. Kleinlicht.nl informeert je over de te volgen stappen om een lampenkap kinderkamer veilig en mooi op te hangen:

Stap 1: Spanning uitzetten in de meterkast

  • Zet in de meterkast altijd de spanning uit van de groep waar de slaapkamer onder valt. Bij de verschillende stoppen in de meterkast  zitten knoppen/hendels die je kunt omzetten, waarna de spanning (=stroom) wegvalt.

Stoppen

 

 

 

 

 

 

Kijk op een tekening van de meterkast of test het uit door het aan en uitschakelen van de groepen, onder welke groep de betreffende kamer valt. Zo niet dan kun je de stop uit de behuizing halen, door het kapje eraf te schroeven. Let op!!!! Pak de stop nooit vast, maar gebruik daarvoor het porcelijnen kapje, dat om de stop zit. Doe je dit niet dan krijg je een stroomstoot. Dit lijkt allemaal eng, maar dit is niet het geval, als je je maar aan bovenstaande instructie houdt. Nu kun je zonder gevaar de draden aanraken of de schakelaar nu in de aan- of uitstand staat.

  • Test ook altijd of de spanning er werkelijk af is, door bijvoorbeeld te kijken of andere lampen of elektrische apparaten die op dezelfde groep zitten ook niet meer branden of werken. Je kunt ook met een spanningszoeker(in schroevendraaiervorm) of nog beter met een 2-polige spanningstester testen of de spanning er af is. Op één van de handvaten van zo’n spanningsmeter zitten meestal leds die aangeven hoeveel spanning er op staat. Er zijn dus meerdere mogelijkheden om te testen of het sein veilig is.

 Stap 2: Strip eerst de draden (indien nodig)

  • Strip indien nodig de draden die uit het plafond komen. Dit kan met een speciale striptang, maar kan ook met een scherp fruitmesje. Vaak is het koperdraad al vrij en dan is dit niet nodig. Hetzelfde doe je met de snoer van de lamp. Zorg dat je voor de draden ongeveer 5 mm van het plastic afhaalt. De 5 mm koperdraad die dan tevoorschijn komt is voldoende om een goede verbinding te maken in het kroonsteentje.

Kroonsteentje

 

 

 

 

 

Steek vervolgens het kroonsteentje zo aan de draden van het plafond en draai de schroefjes van het kroonsteentje aan. Zorg dat de draden aan één zijde van het kroonsteentje  naast elkaar komen.

  • Veel hanglampen worden tegenwoordig met een metalen of kunsstofbeugel geleverd; dit is heel handig want aan deze beugel kun je de afdekkap van de lamp bevestigen.

Stap 3: Verbind de draden van de lampenkap

De draden van lamp stop je nu in het kroonsteentje, in de openingen aan de andere kant van het kroonsteentje. Zorg ervoor dat er geen losse draadjes uitsteken, die in contact staan met een andere draad. Dit kan kortsluiitng veroorzaken als je de lamp aan zet. De stop in de meterkast  slaat dan door. Dit kun je voorkomen door het losse draad wat te draaien tussen je vingers, waardoor er een vaste streng ontstaat. De draden uit het plafond komen uiteindelijk in het kroonsteentje tegenover die van de draden van lamp te liggen.

Stap 4: Lamp hangen

  • De lampenkap kinderkamer kan nu over de fitting worden gehangen en worden aangedraaid.
  • Daarna schuif je het afdekkapje van de pendel van de lamp omhoog langs de draad totdat dietegen het plafond zit. Hierna zet je die vast. Tegenwoordig zit hiervoor meestal een plastic schroefje in de pendel.
  • Draai de spaarlamp of een andere lamp in de fitting van de lamp. Zorg voor het juiste aantal watt om oververhitting te voorkomen.
  • Hierna kan de spanning weer ingeschakeld worden in de meterkast, door de schakelaar weer om te zetten. Zet de schakelaar van waar de lamp door wordt bediend nu aan. Als het goed is zal de lamp nu branden. Als de lamp al ging branden nadat je de schakelaar in de meterkast had ingeschakeld, dan stond de schakelaar in de kamer al in de aan-stand.
  • Na het opruimen van de materialen is het klusje gedaan en kun je genieten van je lamp.