Bestel nu en betaal achteraf

Snelle levering via PostNL

14 dagen bedenktijd

Kroonluchter kinderkamer

Kroonluchter

De geschiedenis van de kroonluchter

Een kroonluchter is oorspronkelijk een veelarmige lamp, die wordt bevestigd aan een plafond. Vaak met een ketting. Een kroonluchter geeft licht via gloeilampen of via kaarsen. Tegenwoordig worden ook lampen zonder armen kroonluchter genoemd. Synoniemen voor de naam kroonluchter zijn: kroonlamp, luchter, luster of lichtkroon. De geschiedenis van de kroonluchter begint in de dertiende eeuw. Bergkristal werd toen gebruikt om kaarsluchters te versieren. Italie werd in de vijftiende eeuw producent en leverancier van meerdere soorten kristal. Dit kristal werd met name gebruikt om sieraden van te maken. Deze sieraden waren eigenlijk de basis voor de eerste delen van die hangende luchters.

Echter kroonluchters mede mogelijk gemaakt door Nederlandse invloeden

Het duurde tot de zeventiende eeuw voordat er echt series van luchters met bergkristal geproduceerd werden. Nederland speelde ook zijn partij mee door het ontwikkelen van een luchter. Een voorbeeld hiervan is de Vlaamse kroonluchter. Het Hollandse imago van soberheid en zuinigheid komt in deze honderden jaren oude type kroonluchter naar voren: de Vlaamse luchter (voor Engelstaligen “Dutch chandelier”) is er één zonder kristal of andere dure en breekbare ornamenten. Door de (meestal koper- of goudkleurige) lamp regelmatig te poetsen ontstaat de fonkeling onder andere op de bal aan de onderzijde van het armatuur. In zeventiende eeuw exporteerde Nederland deze lamp over de gehele wereld.

Kroonluchter-2

Men gaat er van uit dat deze luchters voor het eerst in Engeland werden ontwikkeld. Tussen 1720 en 1724 werden er ook luchters met glazen armen in Bohemen vervaardigd, overigens nog steeds een belangrijk gebied als het gaat om kroonluchters.

Stijlen

Het leuke is dat er qua kroonluchters verschillende stijlen zijn ontwikkeld Europa: o.a. 1. de Empire- en Kongresstijl 2. de Maria-Theresaluchter, 3. de Pendel 4. de Venetiaanse luchter. Engeland is toonaangevend geweest in de verdere vervolmaking van deze kroonluchters. Dit betrof zowel de vorm als de lijnering.
Uiteindelijk zorgden de Scandinavische landen ervoor dat de kroonluchters werden aangepast aan de eisen van een woonomgeving of representatieruimte. Hierbij werd ook de betaalbaarheid in de gaten gehouden. Na 1850 stopte de veranderingen. Alhoewel er na de tweede wereldoorlog wel kroonluchters zijn ontworpen met meer zakelijke en geometrische vormen.

Beleving

Als je het woord kroonluchter hoort of leest krijg je direct een duidelijk beeld voor o­gen. Alleen al het geluid heeft iets wat fascineert. De kroonluchters maken momenteel een grote comeback in de interieurs. Ze worden momenteel gemaakt met een verscheidenheid aan materialen en in vele vormen, zowel de klassieke als de meer moderne vormen. Het plaatje die je hebt van een kroonluchter kan wel eens verschillen van de lampen, die kroonluchter genoemd worden.
Je kunt nu een kroonluchter vinden voor bijna elke kamer in het huis. Zelfs kinderkamers worden versierd met kroonluchters.

Als je op zoek bent naar verlichting voor de slaapkamer van je zoon of dochter kun je kiezen uit de vele mogelijkheden op het gebied van kinderkroonluchters. Er zijn kinderkamer kroonluchters die voldoen aan de persoonlijk smaak van ieder kind, daarbij rekening houden met de bestaande of te creëren stijl en inrichting. Kroonluchters voor kinderen creëren een zoete, romantische sfeer en op tienerkamers kunnen ze juist zorgen voor een sfeer van dramatiek. Bekijk de collectie kinderlampen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.