Bestel nu en betaal achteraf

Snelle levering via PostNL

14 dagen bedenktijd

Het inrichten van de tienerkamer (1)

Het inrichten van een tienerkamer gebeurt vaak als de middelbare schooltijd nadert. Dat het inrichten van een tienerkamer geen gemakkelijke opdracht is, is niet zo verwonderlijk. Je ouder wordende kind begint een eigen mening te krijgen en de invloed van vrienden, vriendinnen en de media etc. zorgen er voor dat ze een eigen stijl ontwikkelen die niet altijd meer overeenkomt met die van jou als vader en/of moeder.

tienerkamer kleinlicht

De tienerkamer inrichten

Toch zal het erg leuk zijn om samen met je tienerdochter of tienerzoon deze uitdaging aan te gaan. Een belangrijk advies, dat je ook terug vindt in pedagogische boeken of in woonmagazines luidt: ga als ouder absoluut niet zelf een inrichting bedenken voor de tienerkamer. Hiermee doe je echt afbreuk aan de zich ontwikkelende mening van je tienerkind, die juist bezig is om een eigen stijl te ontwikkelen. Dat zie je bijvoorbeeld aan de keuze van zijn of haar kleding, de meningen over diverse onderwerpen, de hobby’s die soms veranderen, (bijvoorbeeld door een andere sport te kiezen) en door de keuze van vriendjes en vriendinnen. Als ouder je eigen smaak en inzichten over de inrichting doordrukken zal dan ook alleen maar op weerstand stuiten en de daar bij behorende teleurstelling bij zowel jou als ouder als bij je tienerkind.

Bepalen van de inrichting van de tienerkamer

Moet je dan alles maar goedvinden wat je kind aan ideeën naar voren brengt over de inrichting van de tienerkamer? Nee hoor, dat is weer het andere uiterste. Probeer samen op te trekken hierin. Je kind zal het erg op prijs stellen als je met hem of haar mee wil denken. Neem dan ook de gedachten die je kind heeft over de inrichting van de slaapkamer serieus en ga daar op in.

tiener ouderoverleg kleinlicht

Dit kan bijvoorbeeld door vragen te stellen die je kind helpen om duidelijk te krijgen wat hij wil, door winkels te noemen waar je samen eens kunt gaan kijken of aan de hand van de geuite ideeën websites te vinden met voorbeelden of met leuke accessoires. Spreek eventueel ook af welk budget er beschikbaar is. Dit geeft duidelijkheid en voorkomt teleurstelling en het leert je tienerdochter of zoon ook al vroeg om te gaan met een bepaald budget.

Tienerkamerlamp

In een volgend bericht zullen we nog diverse algemene inrichtingstips voor de tienerkamer en specifieke tips voor de meisjes tienerkamer en de jongens tienerkamer. Ben je nu al op zoek naar leuke tienerlamp?