Bestel nu en betaal achteraf

Snelle levering via PostNL

14 dagen bedenktijd

Het inrichten van de babykamer

Het inrichten van de babykamer

Babykamer

De babykamer inrichten is, naast namen uitkiezen, één van de leukste dingen die je als aanstaande papa en mama mag doen. Al snel nadat je weet dat je in blijde verwachting bent, ga je je oriënteren bij babyzaken en webshops. Wordt het kamertje roze, blauw of neutraal? Wordt de bezemkast omgebouwd 😉 of moet de computerkamer wijken voor de baby? En welke meubeltjes gaan er eigenlijk in zo’n kamertje?

Een babykamertje heeft vaak dezelfde ‘ingrediënten’. Je vindt er altijd wel een commode, een ledikant of wiegje. Daarnaast heeft een kamertje natuurlijk hetzelfde nodig als iedere andere kamer, een bed, een kast, lampen, behang, gordijnen en vloerbedekking. Moeilijker is de kleur en stijl van de kamer.

Welke stijl wil je in de babykamer?

De stijl van de kamer hangt natuurlijk helemaal af van je eigen smaak. Als je weet of je een jongen of meisjes krijgt, kun je natuurlijk gaan voor het klassieke roze of blauw. Maar een neutrale kamer kun je ook goed pimpen met leuke accessoires. Kies voor de tinten en kleuren, die je leuk vindt. Van zacht gekleurde bloemetjes tot felle, stoere kleuren, het mag allemaal. Bedenk wat voor sfeer je wilt creëren in de kinderkamer, blader tijdschriften door en maak een leuk moodboard (sfeercollage). Dat maakt het shoppen makkelijker. Je doet dit door plaatjes te scheuren uit tijdschriften (dit hoeven niet alleen babytijdschriften te zijn), kleurstalen (verf en behang) en materialen die je aanspreken te verzamelen. Maak hiervan een collage. Hiermee heb je een uitgangspunt voor de inrichting.

Moodboard kinderkamer

Welke budget maak je vrij?

Het is ook goed om je budget te bepalen. Zo veel wensen, zo veel prijzen. Wat heb je te besteden? Als je dingen wilt laten doen, houd er dan rekening mee dat arbeidsloon een hoge kostenpost kan zijn. Verdeel het budget eventueel in kosten voor muur- en wandbekleding, stoffering, meubeltjes en lampen.

Hoe deel je de kamer in?

Ruimtelijk plannen: Ga een tijdje in de lege kinderkamer zitten en probeer je voor te stellen hoe je straks je kindje zult verzorgen. Denk daarbij ook aan praktische opbergmogelijkheden voor luiers, doekjes en kleertjes. Bekijk en vergelijk de ruimte die je hebt en je wensen. Zijn ze te verenigen? Het is handig een tekening op schaal te maken waarop je duidelijk aangeeft waar de ramen, deuren en stopcontacten zitten. Hierna kun je de meubels erin tekenen of ze op schaal uit papier knippen, zodat je ermee kunt schuiven.

Wat heb je allemaal nodig?

Inventariseren: maak een lijst van alle materialen, meubels en accessoires die je nodig hebt en ga ermee op pad. Bezoek babyspeciaalzaken, bouwmarkten, websites, verf en behangzaken etc.
Bestellen: Nu je goed voorgelicht bent en inzicht hebt in de mogelijkheden van je budget, kun je je afwegingen maken en weloverwogen tot aankoop overgaan.

De meubeltjes

Begin op tijd met het uitzoeken en bestellen van meubeltjes voor de babykamer. Vaak is de levertijd tien tot twaalf weken en een matrasje in de hoek is geen optie voor je pasgeboren baby. Schilder trouwens de muren ook al een paar maanden van te voren, zodat je baby niet in verfdampen hoeft te slapen.

Wieg

Wiegje of ledikantje?

Een wiegje of ledikantje is een lastige keuze. Een wiegje is lief, schattig en ‘hoort’ bij een baby. Je kunt een wiegje ook makkelijk de eerste paar weken in je eigen slaapkamer zetten. Maar in een ledikantje past je baby langer, je hebt er dus meer aan. En met een hemeltje er boven is een ledikantje ook schattig en lief. Je baby’tje lijkt leuk en extra klein, in een groter bedje, ligt het misschien wel minder knus. Zet een wieg of bedje ook niet in de buurt van losse (gordijn) koorden en snoeren van elektrische apparaten (lamp, babyfoon, enzovoort). Je kind kan eraan trekken en erin verstrikt raken.

De commode

Een commode is onmisbaar in de babykamer. Je verschoont er je baby op, geeft hem op de commode andere kleertjes aan en droogt hem hier op af als hij in bad is geweest. Lekker praktisch dus. Vaak kun je de commode ook als kastje voor kleertjes, luiers en andere benodigdheden gebruiken. Zet de commode niet op de tocht of midden in het zonlicht. Dit is niet prettig voor je baby. Zorg er voor dat je voldoende indirect licht hebt bij de commode.

Verlichting babykamer

Je kunt het beste een heldere verlichting in de babykamer hangen. De stand van het licht ten opzichte van de wieg of het bedje is daarbij ook belangrijk. Als je de lamp verkeerd richt of plaatst, schijnt het licht namelijk steeds in de ogen van je baby. Het beste is om de babykamerverlichting indirect te plaatsen, zodat het plafond of de wanden het licht terugkaatsen. Nog makkelijker is het om een dimmer aan te schaffen, zodat je de hoeveelheid licht zelf kunt regelen. Neem wel een goede dimmer, goedkoop is duurkoop.

Met een sfeervol wandlampje en/of nachtlampje creëer je nog meer mogelijkheden om de verlichting babykamer te kiezen die past bij het moment van de dag of de nacht of de handelingen die er moeten worden gedaan.
Babykamer verlichting is er in vele soorten, kleuren en maten en ook voor ieder budget. Bekijk alle kinderlampen.