Bestel nu en betaal achteraf

Snelle levering via PostNL

14 dagen bedenktijd

Duurzame verlichting

Steek je licht over duurzame verlichting

Graag vertellen we je wat meer over het gebruik van duurzame lampen, die in de slaapkamers van jezelf of je kind goed te gebruiken zijn.
Spaarlampen, LED-lampen, de bekende TL-lampen en halogeenlampen vallen onder de categorie energiebesparende lampen. Deze lampen worden duurzame lampen genoemd, omdat ze veel minder energie gebruiken ( zo’n 30% tot 85% minder). Daarnaast  leveren deze lampen net zo veel licht als hun voorganger, de gloeilamp en gaan daarbij ook nog eens veel langer mee.

Einde van het gloeilamptijdperk  in 2012

Het einde van de gloeilamp komt naderbij. Het uiteindelijke gehele verbod treedt stapsgewijs in werking: eerst mochten de lampen van 100W niet meer worden geproduceerd  (2009), vervolgens die van 75W (2010),  de 60W  lampen per 1 september (2011) en ten slotte ook die van 40 en 25W (2012).

Einde gloeilamptijdperk
Alternatieven

Laten we de alternatieven voor de gloeilamp eens wat nader bekijken en enkele vragen beantwoorden:

Spaarlamp

1. Spaarlamp

De spaarlamp is niet meer weg te denken uit onze wereld en wordt steeds meer een afspiegeling van de oude gloeilamp qua vorm en qua uitstraling van licht. Eigenlijk is de spaarlamp een opgevouwen tl die in een normale lampfitting past. Bij een spaarlamp gaat stroom door een buis die gevuld is met kwikdamp. Als een elektron uit die stroom tegen een kwikatoom botst, kan het daarbij een ander elektron uit zijn baan stoten. Bij het terugvallen van dezeaangeslagen toestand naar de grondtoestand komt energie vrij in de vorm van ultraviolette straling.De ultraviolette straling is onzichtbaar. Aan de binnenkant van de glaswand van een spaarlamp zit daarom een laagje poeder dat verschillende fluorescenties vertoont, en daarmee de uv-straling omzet in warm wit licht

Kun je spaarlampen overal in huis gebruiken, bijvoorbeeld ook op de kinderkamer?

Spaarlampen kun je het beste gebruiken op plaatsen waar het licht regelmatig voor langere tijd (meer dan een half uur) brandt omdat de spaarlamp iets sneller slijt bij het veel in- en uitschakelen. Voorbeelden van zulke kamers is de woonkamer, keuken en de slaapkamer.

Hoeveel watt moet een spaarlamp hebben?

Een spaarlamp heeft veel minder watt nodig dan de gewone gloeilamp. Als je een gloeilamp vervangt kan je het best het wattage delen door 4 of zelfs 5. Stel dat je een gloeilamp vervangt van 60 watt, dan volstaat het om een spaarlamp te nemen van 12 watt.

Spaarlampen maken het interieur toch ongezellig?

Veel mensen denken dat omdat je spaarlampen niet kunt  dimmen, deze verlichtingssoort niet bijdraagt aan de sfeer. Dit klopt niet!  Spaarlampen kun je wel dimmen. In plaats van gewone  spaarlampen te gebruiken kan je spaarlampen met een steekfitting en een elektronische voorschakelaar gebruiken om te dimmen. De dimmers zijn in de armatuur ingebouwd. Kijk voor informatie over de dimbaarheid op de verpakking van de spaarlampen. Ook een niet-dimbare spaarlamp is te gebruiken met een dimmer. Je dimmer moet dan op volle sterkte staan. Mocht de spaarlamp toch teveel flikkeren, dan kan je de dimmer nog weghalen en een gewone schakelaar gebruiken.

Okay, dimmen kan dan, maar blijft het licht niet koud, dus ongezellig overkomen?

Tegenwoordig zijn er ook warm witte spaarlampen en extra-warm witte spaarlampen (2700 Kelvin). Die laatste geven toch echt licht vergelijkbaar met een gloeilamp.
Mocht je toch niet tevreden met de sfeer, dan kan je ook nog gebruik maken van een armatuur, die zorgdraagt voor een bepaalde weerkaatsing van het licht en zo het gewenste effect bereiken.

Wil ik even snel iets pakken in een ruimte en dan duurt het zo lang voordat de lamp fatsoenlijk brandt, hoe komt dat?

Een spaarlamp werkt niet met een gloeidraad zoals onze vertrouwde gloeilamp, maar door middel van het opwarmen van gas. Daarbij geldt hoe kouder de temperatuur in de omgeving van de lamp en hoe goedkoper de lamp, hoe langer de opwarming. Als je dit wil kunt je kiezen voor een duurdere spaarlamp. Die heeft een snel-starter in de voet.

Hoe zit het met het passen van de spaarlampen in de fittingen of armaturen van mijn lampen? Moet ik andere lampen kopen?

Gelukkig niet. De huidige spaarlampen zijn verkrijgbaar in vele maten, vormen en kleuren. Daarom passen de meeste spaarlampen in dezelfde fittingen en armaturen als gloeilampen. Je kan ze dus bijna overal gebruiken, zowel in staande lampen en schemerlampen, als in wand- en plafondarmaturen. er zijn zelfs spaarlampen die passen in kroonluchters.

2. Halogeenlamp

HalogeenlampEen halogeenlamp is een gloeilamp waarbij de ballon gevuld is met een inert gas onder hoge druk. Aan dit gas wordt een kleine hoeveelheid halogeen (broom of jodium) toegevoegd, waaraan de lamp zijn naam ontleent. Een halogeenlamp heeft een hoger rendement (lichtopbrengst per hoeveelheid toegevoerde energie) en een langere levensduur dan een gewone gloeilamp

De halogeenlamp is dan ook een fraaie en niet zo’n dure vervanger voor de gloeilamp. Er bestaan ook halogeenlampen, die voorzien zijn van een schroef fitting. Halogeenlampen geven een gezellig gebundeld licht, dat warmer is, dan het licht van de gloeilamp. Dit gebundelde licht is tevens de reden zoals al eerder is genoemd, dat de halogeenlamp niet volledig geschikt is om de gloeilamp te vervangen.

Qua energiegebruik zijn ze ongeveer een kwart zuiniger dan de gloeilamp en ze starten sneller op dan de spaarlamp

Halogeenlampen zijn zeer geschikt om te branden met een gloeilampen-dimmer.
Zijn er bij spaarlampen ook kritische geluiden omtrent de risico’s voor mens en milieu
voor halogeenlampen geldt dit niet.

Heb je voor een halogeenlamp een speciale dimmer nodig?

Voor een halogeenlamp heb je alleen een speciale dimmer nodig als er een transformator tussen zit. Als de lamp op 220v werkt kan  een gewone standaard dimmer worden gebruikt.

LED-LAMP3. LED-lamp

LED-lampen zijn geen lampen in de klassieke zin van het woord. Zo bevatten ze geen gloeidraad en ze werken niet zoals fluorescentielampen of TL lampen. LED staat voor ‘Light Emitting Diode’ oftewel een lichtgevende diodes. LED gloeilampen gebruiken aanzienlijk minder energie dan een gloeilamp, spaarlamp of TL-Lamp. Ze starten ook snel op en bovendien gaan ze nog veel langer mee dan spaarlampen.

De LED-lamp is bezig met zijn opmars. De ontwikkelingen ten aanzien van de toepasbaarheid bevinden zich gelet op het steeds breder wordende aanbod van LED-producten in een stroomversnelling. Overal wordt de LED-lamp inmiddels voor gebruikt: als interieurverlichting, in de koplampen van auto’s, in tuinverlichting in zaklantaarns en ga zo maar door. Je kunt stellen dat deze ontwikkelingen van de LED, zijn te vergelijken met de snelheid van de ontwikkelingen binnen de mobiele telecommunicatie.  Qua zuinigheid is de LED-lamp zuiniger dan de gloeilamp en vriendelijk voor het milieu dan de spaarlamp omdat een LED geen schadelijke gassen heeft.

Zijn LED-lampen eigenlijk dimbaar?

De zeer zuinige LED’s zijn in principe wel dimbaar. De elektronica in de lamp of armatuur waar deze LED’s inzitten bepaalt of en hoe deze gedimd kan worden. Over het algemeen kan prima worden gesteld dat een 230V LEDlamp niet geschikt is om te dimmen (tenzij anders vermeld). Je kunt het wel proberen met een normale dimmer.

De meeste LED lampen, spots, strips, inbouwarmaturen etc. zijn gemaakt voor gebruik op 12V (ook 24V in het professionele segment). Deze verlichting is over het algemeen prima dimbaar. Wederom hangt dit af van de elektronica in de lamp zelf.
Er bestaan nog wel grote kwaliteitsverschillen tussen LED’s.  De ontwikkelingen qua gebruiksmogelijkheden gaan snel!

PowerLEDPowerLEDs

De jongste generatie LED’s is de Power-LED. Dit is een LED waar een hoge stroom (1A is al mogelijk!) doorheen gestuurd kan worden en daarmee een hoog elektrisch vermogen in licht kan omzetten. Omdat ook bij Power-LEDs ‘maar’ 25-30% van dit vermogen in licht wordt omgezet en de rest in warmte worden deze LEDs dus vrij warm. Vandaar dat het karakteristieke van Power-LEDs is dat deze altijd op een koelplaat gemonteerd zitten.

Omdat dit duidelijk de toekomst is worden hier op dit moment de meeste innovaties in gedaan. De nieuwste generatie LED-lampen die halogeen en gloeilampen van 40W en hoger kunnen vervangen hebben veelvuldig Power-LEDs als basis. De levensduur is, mits met goede warmtehuishouding, lang.

Hierbij nog enkele vergelijkingen:

  • De levensduur van een LED-lamp is gemiddeld 20000 – 50.000 branduren, afhankelijk van de kwaliteit en het vermogen. Hoe hoger het vermogen hoe korter de levensduur.
  • Tegenwoordig zijn er zelfs LED‐lampen die een levensduur hebben van 100.000 branduren.
  • Bij een gebruik van 8 uur per dag, gaat een LED‐lamp gemiddeld 25 jaar mee.

Ter vergelijking:

  • Een gloeilamp heeft een gemiddelde levensduur van 1000 branduren.
  • Een halogeenspot heeft een gemiddelde levensduur van 2.000 branduren.
  • En een spaarlamp heeft een gemiddelde levensduur van 5.000 branduren.

 Gewenste hoeveelheid licht

Een gloeilamp koos je op basis van het vermogen, zeg maar het aantal Watt. Bij energiezuinige lampen wordt de lichtopbrengst uitgedrukt in Lumen.
Kleinlicht informeert u met de volgende handige vuistregel en een viertal schema’s hoe je de gloeilamp vervangt of hoe je de juiste energie besparende lamp aanschaft, passend bij je licht en sfeerwens en je wens om bij te dragen aan een beter mlieu.

Vuistregel:

Lumen : 10 = Watt gloeilamp (bij benadering)

Watt gloeilamp x 10 = Lumen (bij benadering)

Vergelijkingstabel wattage lampen

Vergelijkingstabel_2

 

Vergelijkingstabel 3Belangrijk: lever afgedankte lampen in bij je gemeente of bij de winkel waar je de nieuwe lamp koopt. Ze zijn goed te recyclen. Daarnaast bevatten TL- en

Vergelijkingstabel 4

Spaarlampen een kleine hoeveelheid kwik. Laten we vermijden dat dit in het milieu komt.