Bestel nu en betaal achteraf

Snelle levering via PostNL

14 dagen bedenktijd

De kinderkamer kleuren

Kleuren bepalen voor een grote mate de sfeer en de ruimte in de kinderkamer.

In de verf speciaalzaken en bouwmarkten zijn oneindig veel kleuren te kiezen om de kinderkamer te verfraaien. Hele dozen aan kleurenstalen staan tot je beschikking. En ondanks dat dit een luxe probleem is, wordt het niet makkelijk gemaakt. Zeker als ouders en kinderen ook nog eens verschillende meningen hebben over de te kiezen kleuren. Appeljesgroen, pimpelpaars, kanariegeel, turkoois ga er maar aan staan. Hoe kies je nu de kleur voor de kinderkamer, indien het kan samen met je kind(eren)?

Kinderkamer bovenperspectief

Kleinlicht geeft je hierbij enkele adviezen:

Het klinkt misschien raar maar het belangrijk om eens goed in de kamer te kijken, hoe de lichtinval in de kinderkamer er uit ziet. Waar komt het licht vandaan en op welke muur schijnt het licht. Schilder enkel de belichte muur. Laat de andere zijmuren in het wit. In elk geval zal de gekleurde muur afstralen op de witte muur, naargelang de wisselende lichtinval van de dag. Natuurlijk kun je naar eigen smaak nog een tweede muur schilderen, maar pas op om een hele kamer in dezelfde vaak opvallende kleuren te schilderen, dit kan de kamer kleiner maken of erg op je af doen komen.

Kiezen van de kleuren

Als je de lichtinval hebt bekeken en weet op welke muur het licht valt kun je de keuze maken voor de kleuren die je wilt. De kleurenstalen van de vakhandel of andere creatieve winkels komen dan goed van pas. Probeer bijvoorbeeld papier in verschillende kleuren, die je mooi vindt, tegen de muur te houden, zodat je kunt zien en ervaren, hoe de kleur zich gedurende een dag ontwikkelt.

De keuze wordt dan mogelijk gemakkelijker.

Kleurencirkel

Even een kort gekleurd lesje. De kleurencirkel bestaat uit 12 kleuren. Rood, blauw en geel noemen we de primaire kleuren. Als je twee van deze primaire kleuren mengt dan krijg je de secundaire kleuren, oranje, groen en paars.Voeg je de secundaire kleuren samen met de naastgelegen primaire kleur, dan krijg je de zes tertiaire kleuren.

Wil je kleuren toepassen in een bescheiden vorm, combineer dan kleuren uit dezelfde kleurenfamilie, rood met ander rood, groen met ander groen. Dit is momenteel erg populair. Kies de kleuren in de kleurencirkel die naast elkaar liggen, als je meer van de sprekende kleuren houdt. Rood combineer je dan met paars of met oranje.

Ben je meer voor expressie, dan kies je complementaire kleuren, dit zijn de kleuren die tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. De combinatie rood en groen, blauw en oranje of geel en paars. Zoals je ziet worden de warme kleuren gecombineerd met koele kleuren.

Kenmerken van de kleuren

We hebben dus te maken met warme en koele kleuren. Warme kleuren zijn rood, oranje en geel. Koele kleuren zijn blauw, groen en violet. Warme kleuren werken stimulerend en activeren ons en koele kleuren werken rustgevend en kalmerend. Afhankelijk van de functie van de ruimte kun je dus een keuze maken voor warme of koele kleuren.

Let daarbij op de eerder op deze site besproken hoeveelheid daglicht en zon in de slaapkamer. In zijn algemeenheid kun je zeggen, dat koele kleuren geschikt zijn voor kamers met veel zon en warme kleuren juist geschikt zijn voor kamers waar geen of weinig direct zonlicht binnendringt.

Psychologisch onderzoek heeft er voor gezorgd dat er kenmerken kunnen worden gegeven aan kleuren:

Rood: geeft intimiteit, energie en passie en verhoogt de eetlust. Kan afhankelijk van het kind, ongeschikt zijn voor de kinderkamer. Bekijk hier een rode lamp.

Geel: vrolijk, maar fel geel is niet prettig, geschikt voor schaars verlichte ruimten. Bekijk de collectie gele lampen.

Oranje: vriendelijk, warm en is dus geschikt voor de kinderkamer en woonkamer. Bekijk hier een oranje lamp.

Groen: creëert rust en werkt verfrissend, en is dus zeker een ideale kleur voor in de kinderkamer. Lichtgroen is met name geschikt voor de kinderslaapkamer. Bekijk de collectie groene lampen.

Paars:stimuleert de creativiteit, uitermate geschikt voor de kinderkamer of speelkamer. Bekijk de collectie paarse lampen.

Ook op je kind heeft kleur een grote invloed! Maak dus redelijke keuzes en schilder dus de kinderkamer niet helemaal in het groen! Het is goed om een gedurfde keuze te willen maken, maar op voorwaarde dat ze tot haar recht komt in je interieur. De juiste kleur maakt de kamer tot een gezellige en warme plek. Je kan ook heel wat sjablonen voor de kinderkamer vinden. Deze sjablonen brengen een extra detail in de kinderkamer en kunnen hem heel wat leuker maken. Je kan zelf een sjabloon maken en dit dan op de muren aanbrengen, eventueel kan je even op internet zoeken naar een sjabloon en je zal er zeker een paar vinden die je in je kinderkamer kan gebruiken.

Ruimtelijk kinderkamer


Ruimtelijke werking van kleur

Kleur kan ook worden benut om ruimten groter of kleiner te laten lijken. Wil je een ruimte groter laten lijken dan kun je het beste een kleurschema gebruiken van kleuren uit dezelfde kleurenfamilie, dus rood met een ander rood etc. Verschillende lichte kleuren van een kleurfamilie werken ruimtelijk. De ruimte wordt visueel hoger als je verticale strepen aanbrengt. Wanneer je horizontale verdeling aanbrengt, bijvoorbeeld dan wordt de kamer lager en langer.
Heb je te maken met een smalle kamer dan kun je door het schilderen van de korte wanden deze slaapkamer groter laten lijken. Tenslotte kan het interessant zijn om te weten wanneer je het plafond schildert je niet meteen de kamer hiermee verkleint. Ook hier zijn weer wat regels te vinden:

  • Is het plafond laag, dan geef je het een lichtere kleur dan de wanden.
  • Is het plafond hoog dan schilder je het ietwat donkerder dan de wanden.

Als je kiest voor gekleurde wanden is het een idee om het plafond niet wit te laten, maar dit wit licht te mengen met de verf van de wand(en).