Bestel nu en betaal achteraf

Snelle levering via PostNL

14 dagen bedenktijd

Brocante in de babykamer en kinderkamer

Brocante is momenteel weer een woonstijl die erg in is. Dit geldt niet alleen voor de huiskamer of keuken maar ook slaapkamers van ouders en baby en kinderkamers worden ingericht met allerlei sfeervolle brocante meubels en accessoires.

brocante babykamer

Als we een rommelmarkt bezoeken of een brocante winkel in een leuke winkelstraat weet je waarschijnlijk welke accessoires en meubelen brocante te noemen zijn. Wat de term brocante precies betekent is meestal wat moeilijker te beantwoorden.

Oorsprong brocante

In een Nederlands woordenboek wordt het woord brocante teruggeleid naar het Franse woord brocante: rommel, rariteiten, tweedehands goederen. Het Franse werkwoord brocanter betekent ‘verkopen van curiosa, of tweedehandsgoederen.

In het Engels bestaat het vergelijkbare woord “broker”, wat oorspronkelijk ook een verkoper van tweedehands spullen was.  Britten spreken i.p.v. brocante vaker over “shabby chic”. Dit woord staat voor een interieurontwerp waarbij de meubelen en accessoires worden gekozen op een oude uitstraling, waarbij er duidelijk tekenen van eerder gebruik moeten zijn. Er wordt gebruik gemaakt van zogenaamde doorleefde materialen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een kras, verf die afgesleten is, een stukje emaille afgestoten van de kan etc. Ook worden er nieuwe producten zo bewerkt dat er een oude of antiek uitstraling ontstaat. Shabby chic probeert een zachte, rijke en geleefde sfeer te creëren met daarbij een landelijke en karakteristieke uitstraling.
In Nederland staat brocante vooral voor een woon- of interieurstijl. Daarbij worden , meubelen gebruikt zoals kasten, bedden, stoelen of tafels. Daarbij worden woonaccessoires  uitgezocht die hierbij passen. Voorbeelden hiervan zijn: emaille blikken, oude koffers, lantaarns, oud speelgoed (bijv van blik)en serviesgoed zoals een lampet stel. Bij brocante mogen net als bij shabby chic sporen van gebruik en slijtage gewoon zichtbaar zijn: verf die bladdert, afgesleten randen waar de ondergrond zichtbaar wordt of  krasjes en deukjes. Voor Nederlanders is dat wel even slikken. Brocante meubels en accessoires hoeven niet altijd oud te zijn.

brocante kinderkamer

Liefhebbers van brocante gebruiken oude meubelen en moderne meubelen die in een brocante stijl worden uitgevoerd door elkaar. Men brengt dan slijtage effecten kunstmatig aan en gebruikt vaak mooie lichte kleuren.
Als je handig bent kun je ook zelf meubeltjes en accessoires maken voor een brocante babykamer of kinderkamer.  De oude ladekast of het oude logeerbed van oma verander je snel met wat verf in een mooi brocante commode of een brocante bed.

Hoe doe je dat? Eigenlijk heel eenvoudig. Noem het de 3 verflagentechniek:
1. Maak het meubelstuk schoon en vooral vetvrij
2. Breng een laag grondverf aan
3. Breng hierna een verflaag aan in de kleur van je keuze
4. Tenslotte breng je de derde kleur aan, dit wordt de hoofdkleur
5. Na een goede droogtijd ga je met een niet te grof schuurpapier de randen en hoeken bewerken. Hierdoor wordt de tweede verflaag die je hebt aangebracht zichtbaar. Nu zijn je meubels klaar. Dit is dus brocante .

Brocante kinderlampen

Wat betreft accessoires gebruik je in een brocante kinderkamer, bijvoorbeeld nostalgisch behang om de achterwand van een boekenkast of wandkast te verfraaien en in een brocante look te krijgen. Brocante meidenkamers fleur je op  met bloemetjes, kantjes, veel ruffles. Een brocante babylamp of brocante kinderlamp maken de babykamer of kinderkamer natuurlijk helemaal af. Kleinlicht heeft ook brocante babylampen en brocante kinderlampen in het assortiment.
Het zijn babylampen en  kinderlampen van broderie van Little Dutch.
Klik op onderstaande lampen voor meer informatie of om te bestellen.

Brocante kinderlampBrocante wandlamp
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.